FESTIVAL NA SOPSTVENI POGON
2020: IX — X — XI
NOVI
PROSTORI
KULTURE
O FESTIVALU NA SOPSTVENI POGON

Festival Na sopstveni pogon koji je pokrenula Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije ove godine će se održati po šesti put. Ovogodišnje izdanje festivala kroz svoje programe angažuje autore umetnike iz devet gradova u Srbiji (Subotice, Beograda, Pančeva, Novog Sada, Zrenjanina, Šapca, Smedereva, Bele Crkve i Požege).

 

Od svog prvog izdanja festival nastoji da unapredi vidljivost nezavisne kutlure i istakne važnu ulogu lokalnih inicijativa u kulturnom životu zajednice. Ove godine, pod specifičnim uslovima u borbi za opstanak, podrška lokalnoj kulturnoj sceni i zajednicama važnija je nego ikada.

 

Od septembra do novembra 2020. godine “Novi prostori kulture” biće uspostavljeni uprkos ograničenjima, a u skladu sa merama zaštite od konoravirusa. Članice Asocijacije će udruženo istraživati mogućnosti savremenih umetničkih praksi, koje se iznova pokazuju kao prilagodljive, otporne i neophodne. Odnos prema zajedničkoj kulturi tiče se stvaralaca, donosioca odluka, publike, institucija i drugih aktera koji možda toga nisu ni svesni. Festival Na sopstveni pogon promišlja raznolikost izraza scene i mogućnosti za traženje odgovora na postojeće dileme, probleme, prepreke, strahove. Ono što je u ovom neizvesnom trenutku jedino izvesno, to je da je današnjem sistemu kulture redefinisanje neophodno na svim nivoima.

 

Festivalski programi ove godine biće održani u kombinovanim formama radionica sa malim grupama ljudi, online, putem podcasta, kao i uvek pozivajući na ponovno promišljanje. Za nas “Novi prostori kulture” nikada nisu samo mesta naših programa, oni sa sobom nose stvaralački pogon i inicijativu koja teži promenama.

 

 

Produkcija festivala: Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije
Programske koordinatorke: Sanja Radulović, Marija Marić, Ana Vuković
Dizajn: Mane Radmanović
Vebsajt: Srđa Gunjić
Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Fondacija Hajnrih Bel

 

 

 • PROGRAM
 • Opšta mobilizacija

  FORMAT DEŠAVANJA:

  live stream / razgovori o novim perspektivama

  MESTO DEŠAVANJA:

  https://www.facebook.com/Opservatorijum-349824361848017/

  MODERATOR I KREATOR PROGRAMA:

  Dejan Kožul

  ORGANIZACIJE:

  Opservatorijum, K.U.P.E.K. i Umetnobil  15.09. 2020. u 19 h

   

  Situacija sa epidemijom virusa COVID 19 uticala je na otkazivanje brojnih planova, a samim tim umetnike i umetnice je dovelo u nezgodnu situaciju, ne samo u smislu otkazivanja ili odlaganja planova, nego i finansijsku.
  Stoga će prvi razgovor u ovom triptihu pod nazivom „Opšta mobilizacija“ biti sa Aleksandrom Zografom, jednim od napriznatijih strip autora, koji je ujedno i jedan od troje autora/ki koji su dobili grant od 450 evra, kroz program “Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSCD) zbog odloženih ili otkazanih projekata i izložbi.
  Sa druge strane, NKSS je pokrenuo kampanju za pomoć kulturnim radnicima i radnicima u okviru Fonda solidarnosti. O tome kakav je značaj ovog Fonda, koliko prijavljenih ima i kako se još može pomoći kulturnim radnicima i radnicama, pričaćemo sa aktivnim učesnikom/com u radu Fonda Solidarnosti iz jedne od koosnivačkih organizacija.

   


  26.09. 2020. u 19h

   

  AGORA ART ACTION je do nedavno delovala u prostoru napuštene fabrike nameštaja „Pobeda” u Beloj Crkvi. Prostor je prodat i ova organizacija je morala naći novi prostor. Umetnobil i KUPEK odlaze (on line ili fizički) u Belu Crkvu gde o problemima sa korišćenjem prostora za ove svrhe razgovaramo sa Draganom Branković/Nenadom Bračićem, dok sa druge strane kao gosta/gošću imamo ili Marka Aksentijevića ili Ivu Čukić, iz Ministarstva prostora.

   


  29.09.2020. u 19h

   

  Odnos prema „provinciji“ je više nego problematičan, ako govorimo iz ugla glavnih gradova. Iz provincija se hrane novim ljudima i idejama, ali zauzvrat im malo šta daju. Zato i odlaze. Dva grada sa istim imenom se suočavaju sa istim problemima, ali se i bore na sličan način – umetnošću i pankom. Uz pripomoć organizacije Forca, Požega u Srbiji se može pohvaliti „Pank paradom“, ali i ukazivanjem na probleme u društvu kroz razvoj svesti, a opet kroz umetnost. Razgovaramo sa Miroslavom Tamburićem, iz organizacije FORCA, kao i Vladimirom Petrovićem, organizatorom „Pank parade“.
  Sa druge strane imamo goste iz Art bioskopa u Požegi i potencijalno učesnike filma „Dirty Old festival 2007“ o slavonskom pank-rok festivalu koji se održavao u okolici Požege u Hrvatskoj, a koji je nedavno prikazan u Art bioskopu.

   


  Udruženje Opservatorijum
  je osnovano 2015. godine, sa ciljem da ponudi građanstvu nove principe delovanja u okviru vizuelnih i izvođačkih umetnosti. U proteklom periodu Opservatorijum je realizovao preko deset samostalnih izložbi fotografija i priredio niz razgovora, promotivnih aktivnosti, radionica i preko trideset kamernih i elektroakustičnih koncerata. Opservatorijum je ponosan partner kultnoj radijskoj emisiji pod nazivom K.U.P.E.K. Na početku 2016 god. pokreću mobilnu kuću na točkovima u službi umetnosti, pod nazivom “Umetnobil”, i uz pomoć njega realizuju preko 50 aktivnosti koje uključuju različite događaje od izložbi, site-specific performansa, zvučnih eksperimenata i radionica za mlade i decu.

   

 • Street art jam: Na sopstveni pogon

  FORMAT DEŠAVANJA:

  Oslikavanje murala

  MESTO DEŠAVANJA:

  Šabac, Stadion FK Mačva (spoljni zid), Cerska bb

  ORGANIZACIJE:

  Udruženja Elektrika, Laboratorije medijskih rešenja MEDIANOVA  19. i 20. Septembar

   

  Autori murala koji će biti oslikan u Šapcu 19. i 20. septembra su novosadski umetnici Jovan Špira Obradović i Aleksandar Bunčić. Autori kreiraju radove na širokom potezu od klasičnih old school grafita, preko visoko sofisticiranih tipografskih rešenja i tekstualnih poruka do vešto i domišljato dizajniranih karaktera. Realizaciji murala prethodiće online radionica sa pet polaznika tokom koje će se intenzivno raditi na izradi skice za mural . Sama realizacija će podrazumevati sinhroni jam session u Šapcu 19. i 20. septembra kada će se slikati mural na spoljnom zidu sportskog terena u Cerskoj ulici.

   

  Jovan Špira Obradović je multimedijalni umetnik, muzički producent i dizajner, jedan od pionira domaće hip hop i grafiti scene.
  Aleksandar Bunčić je aktivan kako na street art sceni tako i kao profesor i edukator na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu i bavi se muralima, crtežom, skulpturom.

   

  Program se realizuje kroz partnerstvo sa Opštinom Šabac.

   


  Udruženje Elektrika
  iz Pančeva postoji od 2011-te godine, i poslednjih par godina je sve aktivnije na polju intervencija u javnom prostoru i produkcije murala. Pod uredničkim vođstvom Vladimira Palibrka, razvijen je program međunarodnih Street Art Rezidentura kao platforma za produkciju, razmenu znanja i neformalnu edukaciju.

   

   

 • Ob(j)asni ko si

  FORMAT DEŠAVANJA:

  predstava na otvorenom

  MESTO DEŠAVANJA:

  Smederevo

  ORGANIZACIJE:

  Pozorište PATOS i HLEB teatar  27.9. u 20h

   

  Dva pozorišta, PATOS i HLEB, ovog septembra sa decom i mladima ponovo otkrivaju bliskost. Šta za njih ona predstavlja i da li i koliko zavisi od fizičke blizine? U prirodi i dramskom ambijentu, ali i digitalnom prostoru, učesnici se motivišu da se „iznova“ upoznaju. Maska na licu je novi element naše svakodnevnice. Radionice će kroz susret interkulturalnog učenja kroz dramu (PATOS) i eseja u pokretu (HLEB) saznati da li maske polaznika skrivaju ili otkrivaju njihove razlike i sličnosti. Zajedno,učesnici radionica će svoje odgovore i dileme predstaviti kroz originalnu basnu u javnom prostoru, bio on fizički ili digitalni. Ali, svakako tu negde u blizini.
  Radionice vode rediteljka i dramska pedagoškinja Sanja Krsmanović Tasić (HLEB), dramske pedagoškinje Ivana Stevović i Marina Mišić Guberinić (PATOS), a muziku uređuje kompozitor Jugoslav Hadžić (HLEB).
  Rezultat radionica biće pozorišna predstava na otvorenom 27. septembra do 20h.

   

  Tačno mesto izvođenja će biti objavljeno na Fejsbuk stranici: Pozorište PATOS

   

  Omladinsko pozorište PATOS
  je osnovano 1986. godine. PATOS stoji za Pokretni Alternativni Teatar Omladine Smederevo.
  Pokretni – Kretanje je naše prirodno stanje. Uvek korak dalje;
  Alternativni – Naši koncepti lebde između klasike, moderne i eksperimenta;
  Teatar – Kuća;
  Omladine – „Zauvek mladi”;
  Smederevo – Grad;

   


  PATOS je nastao kao socijalna potreba grupe mladih ljudi da se okupljaju i iskazuju kroz pozorište. PATOS nije konvencionalan i komercijalan teatar. U svom repertoaru ima i dela koja su čista klasika, ali svaka njegova predstava u osnovi nosi eksperiment i malu pozorišnu revoluciju. PATOS okuplja mlade pozorišne praktičare (profesionalne glumce, studente umetnosti i druge mlade ljude, ali i tinejdžere) oko istraživačkih i eksperimentalnih pozorišnih projekata, koje često realizuje u saradnji ili partnerstvu s profesionalnim pozorištima i umetničkim udruženjima i grupama u zemlji i inostranstvu.

   


  Hleb teatar
  je umetnički projekat i trupa sastavljena od multidisciplinarnih umetnika-aktivista različitih
  generacija koje povezuje strast ka izvođačkoj umetnosti, u domenu teatra i umetničke igre,
  procesnom/istraživačkom pozorištu i temama koje su provokativne i društveno -politički angažovane. Muzika, vizuelna umetnost, umetnička igra, fizički teatar, performans, poezija , su veštine i sredstva koja se koriste u kreiranju predstava koje imaju osvešćujući i pre svega isceljujući karakter. Hleb teatar je takođe posvećen umetničkoj edukaciji kroz radionice i projekte, smatrajući formiranje mladih umetnika jednom od svojih osnovnih misija. Kroz međunarodnu saradnju, koprodukcije i delovanje na međunarodnoj sceni teži se povezivanju kulture, angažovane produkcije i umetnike naše zemlje sa svetom. Kroz organizaciju gostovanja i radionica kolega iz sveta, stvara se mogućnost umetničkog usavršavanja, razmene i saradnje umetnika iz zemlje i sveta.

   

 • PRIPREMA, POZOR, NADZOR!

  FORMAT DEŠAVANJA:

  performans

  MESTO DEŠAVANJA:

  Novi Sad, Pančevo, Beograd

  ORGANIZACIJE:

  ApsArt Centar za pozorišna istraživanja, We do things for the first time, KrS kolektiv, Nektan art  28. 9. – 15. 10.
  “Priprema, pozor, nadzor!“ je otvaranje novih prostora za performans i novih scena za pozorišne akcije u vreme kada virus korona ali i kultur(ne) politike odnose u prošlost prostore kao i mogućnosti za izvođačke umetnosti. Nemate scenu – imate ulicu! Nemate publiku – imate kamere! Vrhunske, kvalitetne i novopostavljene kamere za nadzor u našim gradovima postaće naš i vaš novi izvođački prostor. EU je rekla stvaranje novih publika, pa eto neka i ljudi iz operativnog centra postanu naša nova publika!
  Biće nepredvidivo, surovo, nežno, možda zabranjeno?
  Izvodićemo u tri grada: Novi Sad, Pančevo, Beograd. Kad: ne smemo da najavimo.
  Pozivamo mlade umetnike različitih profila, željnih javnog nastupa da nam se pridruže i jave na office@apsart.org sa naznakom #pozornadzor.
  Naša izvođenja biće poziv građanima da sami uzmu učešća, izvedu nešto pred kamerom za nadzor, snime i šeruju. Ipak, treba napraviti program za hiljade nadzornih kamera u našim gradovima!

  Vreme je za novu pozornost! #pozornadzor

   


  ApsArt Centar za pozorišna istraživanja
  je osnovan 2004. godine sa namerom da razvija praksu primenjenog pozorišta i promoviše ideju pozorišta kao sredstva ličnog razvoja i društvene akcije. Njihova misija je praktikovanje i svih drugih oblika participativne umetnosti koja same građane uključuje u kreativne procese, često i sa drugim umetnicima. Osim pozorišnih predstava, akcija, performansa kreiraju i pervazivne igre u gradskim kontekstima, interaktivne multimedijalne sadržaje za muzeje. Misija nije dolazak ljudi u pozorište, već pozorišta ka ljudima. Osnove od kojih polaze su – igra i improvizacija! Igraju po zatvorima, školama, ulicama, parkovima, klinikama, obdaništima… – gde god je Život. I ne igraju ZA publiku već SA publikom. ApsArt je dobitnik nagrade ERSTE Fondacije za Socijalnu integraciju 2009. kao i nagrade Jelena Šantić za hrabri iskorak u kulturnoj praksi 2016. godine.

   

   

 • Ritam tela - telesna muzika u pozorištu

  4FORMAT DEŠAVANJA:

  online prezentacija muzičkih spotova

  MESTO DEŠAVANJA:

  https://www.youtube.com/channel/UCE2ANZis5lWW9galXx4neWQ

  ORGANIZACIJE:

  CEKOM, UG „Otvoreni krug Novi Sad”  15. oktobar

   

  Program “Ritam tela – telesna muzika u pozorištu” ima za cilj stvaranje tri kompozicije
  sa ekološkom tematikom, koje piše i izvodi grupa mladih autora članova CEKOM-a. Uz pomoć članova UG “Otvoreni krug Novi Sad” u kompozicijama će biti korišćena inovativna muzičko – izvođačka tehnika telesne muzike i telesnih perkusija. Kroz seriju onlajn radionica izvođači će naučiti da pevaju, izvode koreografiju i telesne perkusije za svaku od pesama, a takođe će snimiti i muzičke matrice sa instrumentima, koje će pratiti izvođenje u predstavi.
  Kompozicije sa ekološkom tematikom koje piše i izvodi grupa mladih autora članova CEKOM-a,će biti prezentovane na društvenim mrežama 15. oktobra.

   

  CEKOM – Centar za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju,
  je počeo sa radom 2000. godine sa idejom alternativnog pristupa vaspitanju i obrazovanju dece i mladih, postojećim institucionalizovanim programima. Osnovni cilj u radu je doprinos formiranju zdrave, kreativne i slobodne ličnosti dece i mladih. Rad se odvija kroz besplatne radionice, koje se formiraju u odnosu na uzrast i interesovanja (dramska, likovna, muzička, fotografska, radionica animiranog filma, ekološka, dečija igraonica, radionica za pokret i ples, kulturu govora, bolju komunikaciju i toleranciju, za strip, novinarska…). Moderatori radionica su stručni ljudi različitih profila, obrazovanja i starosne dobi, sa iskustvom u radu sa decom i mladima, edukovani za rad u stvaralačkim radionicama. Takođe, tu je i veliki broj saradnika koji se uključuju po potrebi. Najznačajnije je da je u ovakav rad uključen veliki broj dece i mladih (od predškolskog do studentskog uzrasta, pa i stariji) kao i osobe sa inavaliditetom. Prilikom prijema na radionice ne vrši se nikakva selekcija učesnika. CEKOM je od osnivanja do danas, dobio veliki broj priznanja i nagrada (pokrajinskih, republičkih i međunarodnih).

   

  Udruženje građana “Otvoreni krug Novi Sad”
  radi na primeni objedinjenih pozorišnih i muzičkih praksi.
  Članovi udruženja se bave tehnikom telesnih perkusija (engl. body percussion), kao izvođači (predstava “Кis”, koncert “Rikataka, novi balkanski ritam”) i kao edukatori i pedagozi (radionice “Telo kao instrument”, ”Detlići”).
  Organizacija je osnovana u septembru 2015. godine i od tada kontinuirano održavaju radionice tehnike telesnih perkusija „Telo kao instrument“ u zemlji i inostranstvu (Italija, Nemačka, Turska, Mađarska, Crna Gora, Hrvatska) sa različitim ciljnim grupama: deca, mladi, deca i mladi sa smetnjama u razvoju, deca i mladi iz socijalno ugroženih grupa, odrasli. Кao edukatori ostvarili su saradnju sa “Кotorskim festivalom pozorišta za decu”, Кulturnim centrom “Nikola Đurković” (Кotor), Gete institutom (Istanbul, Turska), “OPENS” Omladinska prestonica kulture (Novi Sad), festivalima “Piano siti Novi Sad”, “Festival ekološkog pozorišta za decu” (Bačka Palanka), “Mauntin mjuzik fest” (Divčibare), “Art trema fest Ruma”, Fondacijom “Danilo Кiš” (Subotica) i mnogim drugima.

   

   

 • GIFni me! / GIF Me!

  FORMAT DEŠAVANJA:

  radionica, prezentacija filmova i gifova, razgovor

  MESTO DEŠAVANJA:

  Subotica, Politehnička škola

  ORGANIZACIJE:

  Satibara, G.I.F.E.S.T.  24. i 25. oktobar

  GIFni me! je dvodnevni događaj u okviru kog „Satibara” iz Beograda i G.I.F.E.S.T. iz Subotice udružuju snage u cilju zajedničkog doprinosa razvoju digitalnog izražavanja i prenošenja poruka. I Regionalni festival GIF-ova iz Subotice – G.I.F.E.S.T. i „Satibarin“ Međunarodni festival kratkog DIY i indie filma – MikroFAF iz Beograda zagovaraju slobodu umetničkog izraza, neformalne umetničke pristupe, inovativne i vrcave ideje. GIFni me! (GIF me) je njihov prvi zajednički poduhvat aktivacije mladih da komuniciraju sa širom zajednicom putem kratkih digitalnih formi. Tokom vikenda će se javno prezentovati nagrađeni GIF-ovi sa dosadašnjih izdanja G.I.F.E.S.T-a, kao i kratki filmovi sa 10. MikroFAF-a, i održati besplatna radionica izrade GIF-ova namenjena mladima. S obzirom da je GIF animacija forma koja se lako širi putem društvenih mreža, ovo je odlična prilika da se zajedno osvrnemo na aktuelne društvene teme i uključimo široku internet zajednicu u promišljanju o istim. Za više informacija o radionici možete pisati na ugsatibara@gmail.com.

   

  Program:

   

  24. oktobar, subota

   

  – Prvi dan radionice GIF-ova: 4 sata, do 10 učesnika;

  – Javni događaj: Prezentacija filmova sa 10. MikroFAF festivala i najava 11. izdanja u novembru. Nakon toga će uslediti razgovor o dodirnim tačkama kratkog filma i GIF-a, mogućnostima i ograničenjima obe forme.

   

  25. oktobar, nedelja

  – Drugi dan radionice GIF-ova: 4 sata, izrada GIF-ova;

  – Javni događaj: prezentacija rezultata radionica, uz projekciju odabranih GIF-ova iz dosadašnjih izdanja G.I.F.E.S.T-a.

   

  Satibara

  je organizacija udruženog rada osnovana radi borbe protiv predrasuda i diskriminacije kroz film i podizanja svesti o značaju umetnosti za razvoj zdravijeg društva. Deluje kroz edukativne programe za različite društvene grupe, od kojih je najznačajniji Inkluzivni filmski klub Moj krupni plan (od 2017); kao i kroz promotivne programe, poput međunarodnog festivala Mikro FAF (od 2010) čiji fokus je na angažovanom filmu, samoorganizovanom stvaralaštvu i mladima. Satibara Production realizovala je brojne autorske filmove kratkog i srednjeg metra koji su nagrađivani u više evropskih zemalja, kao i jedan celovečernji film u koprodukciji sa Slovenijom.

   

  GIFEST

  je regionalni festival gifova. Cilj festivala je da okupi gif autore, kao i ljubitelje ove grafičke forme. Animirani gif je savršena mala forma koja pruža mogućnost iskazivanja stvaralačkih ideja od apstraktnih do angažovanih, a ovaj format sa svojim osobinama dozvoljava brz i efektan prenos ideje kroz vizuelni doživljaj.

  Gifest je gostovao sa svojim programom u nekoliko navrata u drugim gradovima, samostalno ili kao deo različitih kulturnih dešavanja.

   

  Laboratorija medijskih rešenja MEDIANOVA
  je neformalna produkcijska organizacija iz Šapca, orjentisana na video produkciju, video-aktivizam i edukaciju, i koja svoj rad zasniva na ekspertizi razvijenoj kroz dugogodišnji rad sa mladima na međunarodnoj sceni u različitim formatima i modusima, uključujući i redovno učešće u Erasmus+ projektima neformalnog obrazovanja.

   

   

 • Novi svet plastičnog otpada

  FORMAT DEŠAVANJA:

  radionica, razgovor

  MESTO DEŠAVANJA:

  Novi Sad, Detelinara, plato ispred pošte

  ORGANIZACIJE:

  Minipogon, Kuda.org  7. novembar
  Zajednički projekat udruženja Minipogon (Beograd) i Kuda.org (Novi Sad) u saradnji sa profesorima srednje škole za dizajn Bogdan Šuput (Detelinara, Novi Sad) ima za cilj da doprinese razvoju aktivizma mladih u svim segmentima društva kojima se utiče na zajednicu, a gde se mladi pojavljuju kao ravnopravni učesnici koji sa svojim pravima i mogućnostima preuzimaju i odgovornost za budućnost zajednice.

   

  Kroz projekat se povezuju oblasti ekologije, održivog razvoja, kulture življenja, politike mladih, stvaralaštva i tehnologije u korist kreiranja novih vrednosti, dok se tokom realizacije uvezuju umetnička udruženja, učenici srednje škole i stanovnici naselja Detelinara.

   

  Projekat objedinjuje sferu obrazovanja, lokalnog aktivizma, društvene inkluzije, inovativnog stvaralaštva i socijalno osvešćen angažman lokalne zajednice kroz upoznavanje sa procesom reciklaže plastike i naročito dostupnim tehnologijama, izradu dizajniranih i korisnih predmeta od otpadne plastike koji transformišu odnos prema plastici i naročito plastičnom otpadu kao sistemski (kroz dominantne odnose kapitalističke proizvodnje i konzumerstva) obezvređenom materijalu.

   

  Realizacija programa uključuje dve teorijsko-praktične radionice sa učenicima škole za dizajn iz koga rezultira javni događaj/otvorena radionica u naselju Detelinara.

   

  Dva radioničarska bloka u septembru i oktobru imaju za cilj da selektovanu grupu od 30 đaka uvedu u temu promišljanja održivog dizajna, upoznajući ih sa svim kulturnim, društvenim, ekonomskim i tehnološkim aspektima proizvodnje i upotrebe plastičnih matrerijala. Radioničarski rad biće usmeren kako u praktičnom smislu na ovladavanje osnovnim mašinama šrederom i presom za izradu laminata i osmišljavanjem mogućih proizvoda koji se mogu dobiti uz pomoć ovih mašina, tako i na zajedničku pripremu javne radionice, čiju bi organizaciju preuzeli sami đaci, što uključuje i osmišljavanje strategija za komunikaciju događaja i aktivno uklučivanje stanovnika Detelinare.

   

  Javna radionica na platou ispred pošte u Detelinari – radionica se organizuje u saradnji sa đacima i nastavnicima škole za dizajn a ima za cilj da uz upotrebu dve osnovne mašine za preradu otpadne plastike – šredera i prese za izradu plastičnih laminata, uvede lokalne stanovnike u osnovne probleme i moguće solucije akumulacije plastičnog otpada. Putem najave događaja pripremljene od strane đaka, lokalni stanovnici Detelinare će biti pozvani da sakupe i donesu plastični otpad iz svoje kućne upotrebe, a tokom radionice će imati priliku da za sebe od istog materijala izrade novi proizvod. Takođe imaće priliku da se uključe u diskusiju sa pozvanim gostima/eksperatima iz oblasti ekologije, tehnologije, ekonomije, dizajna, radnih prava.

   

  Minipogon

  je eksperimentalni proizvodni pogon pokrenut 2017. od strane umetnika, naučnika i aktivista a posvećen je razvijanju dostupnih tehnologija obrade otpadne plastike, njihovoj transformaciji u vredne upotrebne i umetničke predmete kroz eksperimentisanje i kreativne radionice, kao i promišljanju jednakijih i održivijih društvenih i ekonomskih odnosa i zajednica kroz kolaborativni rad. Za potrebe organizacije autonomne proizvodne delatnosti članovi Minipogona sami grade mašine za reciklažu plastike (šreder, kompresor, ekstruder i indžektor) koje, u tehnološkom smislu, čine osnovu njihovog proizvodnog pogona. Tokom više od godinu dana (oktobar 2018-decembar 2019) rad Minipogona odvijao se u Izbegličkom kampu Krnjača, nadomak Beograda, gde su u saradnički rad bili uključeni migranti, studenti umetničkih škola i obližnja romska zajednica od kojih je nabavljan sirovinski materijal.

   

  Centar za nove medije_kuda.org

  je nezavisna kulturna organizacija koja od 2001. godine okuplja umetnike, teoretičare, medijske aktiviste, istraživače i širu publiku u istraživanje savremene umetničke teorije i prakse, aktivizma i politike. Već više od decenije svojim aktivnostima, kuda.org nastoji kritički da interveniše u sferi istraživanja i umetničkog i društvenog eksperimentalnog delovanja u polju umetničkog i kulturnog stvaralaštva sa pozicija institucionalne kritike i kritike kulturnih politika. U sučeljavanju sa procesima kulturne industrije i kulturalizacije politike i umetnosti, kolektiv pokušava mapirati i osnažiti tačke kritike i otpora komodifikaciji rezultata umetničke produkcije, a onda i pokušaje transformacije i kritike produkcionih odnosa koji se u polju umetničkog stvaralaštva i vanumetničkih društvenih procesa reprodukuju smenom ideoloških i “političkih” matrica, koje su u krajnjoj instanci posledica rekuperacije ljudi.

   

 • KONTAKT

  E-mail koordinator@nezavisnakultura.net
  Telefon 062/1357111